Helou! zdraví a krása s LR Health & Beauty

Bolest hlavy z vlastního života

Bolest hlavy

Bolest hlavy

Nedávno jsem napsala do odborného stomatologického magazínu StomaTeam článek na téma Bolesti hlavy. Téma bylo zpracováno pro účely zamyšlení nad připady,  kdy stomatolog – operatér – podnikatel – otec nebo stomatoložka (přidej k tomu ještě menstruační cyklus a mateřské starosti) musí čelit bolestem hlavy, které ovlivňují až ohrožují výkon na křesle. Před půl rokem jsem si nechávala zavádět implantát. Bylo potřeba dosypat kost a provést tak rozsáhlý čelistní zákrok. Na zubařském křesle jsem ležela necelé 3 hodiny a nedovedu si upřímně představit, co by se dělo, kdyby lékaři naběhla migréna, která by jej paralyzovala z minuty na minutu. Znám totiž tento stav u sebe. Pokud mne navštíví migréna, do 30 minut zvracím, mám závratě, spím a “chci zemřít”.  Ale to jen tak na úvod a upozorňuji, že tento článek není o migréně.

Je o tom, že i ve své praxi v rámci poradenství s produkty LR Health & Beauty je téma bolestí hlavy často konzultováno a produkty jsou pro podporu vyhledávány. Určitě cítíte, že téma se týká různých povolání. A upřímně vám mohu říci, že snad nejhorší je, když přijde bolest hlavy na matku, která nemá kam odložit děti. Nedá se jim to vysvětlit.

Poznej svou bolest hlavy

Je zajímavé, že člověk většinou označuje každou bolest hlavy za migrénu. Jenže tomu tak není, vše je jinak, jsou různé typy bolesti hlavy a ty mají odlišné spouštěcí mechanismy. Je velmi výhodné znát tu svou. Každý typ se jinak léčí, každému typu se dá jiným způsobem předcházet i reagovat v případě akutního záchvatu. Praxe také ukazuje, že dokud člověk nepocítí skutečnou bolest hlavy, která člověka paralyzuje, má tendence problém zlehčovat a řeší jej analgetiky.

Odborníci rozdělují bolesti hlavy na:

  1. primární
  2. sekundární

Primární

Nejspíš nesouvísí s jinou nemocí – tedy tělesnou. S bolestí na duši pravděpodobně souvisí. Patří sem dva typy bolesti hlavy, které lidé chybně zaměňují.  Jde o tzv. tenzní bolesti hlavy a migrénu.

Sekundární

Jsou spojeny s jiným onemocněním. Např. s úrazem hlavy, při rýmě, při chřipce. Stomatologové mne také upozornili na artrózu čelistního kloubu aj.

Bolest z přepracování a „životního tlaku“

Vraťme se ale k tématu. Z výše uvedeného vyplývá, že je třeba si přesně specifikovat, o jaký typ se jedná.

V rámci náročného životního tempa, tlakem na výkon a neschopností kvalitní regenerace postresové situace se nejčastěji objevuje tzv. tenzní bolest hlavy, nikoliv migréna. Tenzní bolest hlavy poznáte tak, že se neobjevují závratě, zvracení a tepání hlavy a bolest je neostrá-tupá. Nebude třeba okamžitě ukončit probíhající aktivitu, ale vaše činnost bude těžkopádná. Pokud se nejedná o časté epizody, většinou lidé sahají po analgetiku, kterým se dá aktuální problém vyřešit. Jenže mám pocit, že stále více lidí si přivodí chronickou podobu! Hlava bolí stále častěji, omezuje člověka od hezkého a radostného života, omezuje sexuání život. Lidé se stále více upínají k častější aplikaci analgetik a objevují se tak další obtíže, např. žaludeční. Mnoho lidí se dopracuje i k závislosti na analgeticích a berou je dokonce jako prevenci hned po probuzení.

Typickými klienty jsou manažeři, podnikatelé, lékaři, matky na mateřské, dále pak lidé, kterým chybí lehkost a víra k životu. Lidé bez relaxace, lidé s nekvalitním spánkem, přemýšlivci a nejhorší je, že stále častěji i děti.

Co tedy  s tím?

Vysledovala jsem, že je zásadní nejdříve si přiznat, že si tyto typy bolesti děláme často sami – svým životním stylem. Je vhodné se zaměřit na rovnováhu mezi starostmi a radostmi, na relaxaci, sport, pestrou výživu s dobrým poměrem bílkovin, sacharidů, tuků ze vhodných zdrojů. O pitném režimu se nemá cenu ani bavit. Pracovat na hezkém životě ve všech oblastech. Chodit do přírody, sportovat, číst vtipy, meditovat, naslouchat nitru. Upřímě, si nepamatuji, kdy jsem se naposledy tak zasmála, že jsem se nemohla ani nadechnout!

Praktická inspirace závěrem

Mnoho lidí se zajímá o produkty z nabídky LR Health & Beauty pro ochranu před oxidačním stresem a následného zamezení bolesti hlavy. Ano ano, vím, pomáhá to a ukazují to i klinické studie. Jenže jak dlouho!!! Jak dlouho si budeme čelit tlaku Života? Možná je to o lásce, mít se rád a znát svou míru. Je to výzva, pro nás všechny.

A příště o migrénách.

Exit mobile version