Helou! zdraví a krása s LR Health & Beauty

Ekzém v létě, u moře i bazénu

Krásný den od Markéty Kopčilové. Je léto a s ním jsou spojené specifické zdravotní problémy, které se každoročně opakují. Dnes bych vám ráda předala pár informací k ekzému. Budu psát zjednodušeně, jak je u mne zvykem.

Existuje mnoho druhů ekzémů. Některé jsou jednoduché, krátkodobé, lehce řešitelné, některé komplikované. Vzhledem k těžkostem řešení se nejčastěji hovoří o ekzému atopickém, jehož příčina má – dle medicíny – neznámou příčinu. Ekzémy jsou ale různé. Jsou reakcí na slabý imunitní systém, ale jejich spouštěčem je také mnoho dalších faktorů. Např. se jedná o nevhodnou stravu, přílišný stres, projevenou alergii na potraviny, kosmetiku, příliš toxický organismus, slabý střevní mikrobiom. Vždy se snažte o jasnou diagnózu. Ušetří to hodně času i peněz a bolesti.

Léto je období zmrzlin, grilovaček, alkoholu, přemíry ovoce, přejídání. Zkrátka, z hlediska stravy je tělo přetíženo a není divu, že se brání.

Vysledovala jsem jednoduchou situaci. Je-li tělo plné toxinů, zahajuje pud sebezáchovy. Jak? V rámci podpory ochrany jiných detoxikačních orgánů začne vypuzovat toxiny ven přes kůži. V kombinaci se slabým střevním mikrobiomem tak vznikají kožní nemoci různé závažnosti. Řešením prevence je neustále se zbavovat toxinů z těla, posilovat imunitu a dělat vše proto, aby tělo bylo čisté. K tomuto tématu najdete hodně informací v magazínu Helou.cz nebo na našich FB stránkcáh Helou! v historii a určitě nás sledujte, budeme v tomto tématu pokračovat.

V posledních několika týdnech jsme byli s kolegy z Helou! již v cca 10 případech kontaktování pro akutní stav ekzému u moře a jinde na koupací dovolené! Ach, lidé si říkají, moře je léčivé, jak je možné, že se mi ekzém zhorušuje? Ano, skutečně to může nastat. Je to proto, že není choroba pochopena a na dovolenou jede člověk nepřipraven. Vliv má také kontakt s klimatizací v letadle, která imunitu často oslabuje. Každopádně, moře je skutečně velmi hojivé, vysušuje a minerály pomáhají kůži hojit. Jenže když je už tak suchý ekzém ještě více mořem vysušen, dochází bez pochopené péče a přípravy často k přílišnému svědění. Do ekzému je škrabáním zavlečena druhotně infekce. Dochází pak k pálení, rapidnímu zhoršení ekzému. Totéž platí také pro koupání v chlorované vodě.

Jak z toho ven? Je třeba správně v létě o ekzém pečovat. Víte-li o možných problémech předem, je vhodné a efektivní se především vnitřně, ale i zvenku připravit. Především si uvědomit, že v akutní fázi ekzému, který vyžaduje kortikoidovou či antibiotickou mast, není vhodné do moře či do chloru chodit. Vím, dovolenka zaplacena, ale jaká je to pak dovolená na pokoji? Také je třeba znát jednoduchý princip:

Co je suché, potřebuje vodu a současné promazání.

Ano, je to tak. Mnoho lidí totiž na ekzém nanáší pouze mastné produkty bez současné hydratace. Pod mastným filmem bez hydratace totiž, laicky řečeno, vzniká suchá prasklina. A samozřejmostí je použití velmi jemné mytí na bázi přírodních saponinů, nikoliv saponátů. Saponáty vysušují a tělo chemikálie v pudu sebezáchovy začne vypuzovat. Rozbíhá se tak ekzematický koloběh.

Na závěr tip.

Existuje samozřejmě mnoho možností, jak tento obecný a jednoduchý princip naplnit. Opakuji, že pomoc se odvíjí od jasné diagnózy a dalších faktorů. Já osobně využívám produkty od LR Health & Beauty a je-li třeba, doporučuji v kombinaci s medicínou. Tento článek není o  vnitřním stavu vašeho těla, který je vždy z 80% problémem. Takový očekávejte v magazínu helou.cz již brzy. Tato inspirace je o péči o pokožku.

O začínající ekzém pečujte tak, že do něj budete aplikovat prokrvující, hydratační a hojivý LR Aloe Vera Spray První Pomoci v prokazatelné špičkové kvalitě a okamžite, asi tak za 3 minuty, proveďte hydrataci a  promáznutí. A to produktem Aloe Vera Krém s Propolisem (pokud není alergie na včelí produkty). Tímto zabezpečíte hloubkové hojení, hydrataci a promazání. V případě zhoršení u moře nechoďte do uklidnění do vody a v případě chlorované vody nenavštěvujte bazén vůbec. Umírněte také alkohol, sladkosti, mléčné výrobky.  Jiný postup je pak v případě již pokročilé infekční fáze ekzému. Je-li stav hrozný, vyhledejte lékaře. A až přijedete domů, nasaďte si kvalitní modulaci imunity a postupnou detoxikaci. Poraďte se však jak na to.

Pokud se jedná o ekzém atopický, jednoznačně, pokud jste s produkty LR nováčci,  vám doporučuji nejdříve vyzkoušet postup na jedé části ekzému. Reakce může být bez současné vnitřní podpory dočasně hojně prokrvující, což je vhodné, nicméně např. pro dítě příliš svědivé. Je třeba mít vždy za zády zkušeného poradce, který zná řešení jakékoliv reakce. Věřte, že jednoduchý neatopický ekzém tak zvládnete. A zvládnout se dá i ten atopický. Jen vědět jak na to, mít trpělivost a informace.

Exit mobile version