Helou! zdraví a krása s LR Health & Beauty

Jak se stát diktátorem? Diktujte!

Svět je rychlý. Není důvod se přizpůsobovat šílenství druhých, je důvod si život zjednodušovat! Dnes vám poradím, jak činnosti, které děláte každý den automatizovat. Tím získáte více času pro cokoliv jiného. Dnes se budeme bavit o možnosti používání hlasu pro diktování textů do vašich mobilních zařízení. Možná patříte mezi hrstku geniálních “sekretářek”, které umí psát všemi deseti prsty. To znamená, že píšete rychle, ale hlavně přesně. Nebo ne? Nebo píšete spíše jako doktoři? Dva prsty, ťuk – ťuk, buch – buch, však znáte to z ordinací, že?

Pokud chcete být v rámci psaní textů rychlí, musíte psát deseti prsty. Pokud chcete být bezchybní, musíte mít správný prstoklad – a to chce dril! A teď si představte, že dostanete myšlenku na cestě do práce, na ulici. Psát dlouhé nebo i krátké texty na titěrné klávesnici smartphone je prostě složité a nekomfortní. Rozhodně nemůžete psát při řízení auta, není to bezpečné! Diktovat ovšem můžete – stisknutím jednoho tlačítka. Většinou se jedná o symbol mikrofonu.

O funkci diktování jste určitě už něco slyšeli, ale nejspíš z částečné pohodlnosti nebo prostě vašich uživatelských zvyklostí, jste tuto funkci ani nevyzkoušeli. A to je škoda, váš život by se velmi usnadnil, v rámci procesů zrychlil. A to je přeci žádané, že? Ušetřený čas se dá využít přeci jen lépe, pro vaše sportovní aktivity, pro čas s rodinou, pro vaše přátele. I moje manželka se stala diktátorem! Už před třemi lety začala využívat technologie pro její prospěch. Při vození kočárku vše diktovala přimo do hodinek Apple Watch. Dokázala tak vysoce efektivně odpovídat na časté dotazy v interní edukační skupině Helou! Info. Kde by jinak vzala čas pro odpovídání z počítače?

K čemu je to dobré?

Před časem jsem se stal “diktátorem”, a dnes vám chci dát návod na to, jak se jim stát také. Zapomeňte však na vojenskou sílu, zapomeňte na totalitní politické zrůdy, protože totalitní režimy sám neuznávám. Diktátorem se můžete stát snadněji – stačí vám začít využívat vaše stávající technologie. Telefon, tablet, chytré hodinky, nebo i samotný laptop. Nutno podotknout, že doma i ve firmách používáme Apple technologie, ale funkce diktování nebude určitě výsadou pouze jablečných zařízení. Co se dá vlastně nadiktovat? A jak to dělat efektivně?

SMS, e-maily, zprávy na Facebook messengeru, posty na sociálních sítích, zadávání nových událostí do kalendáře, vyhledávání informací v Google, až po samotné dlouhé texty do textových editorů, jako jsou Pages, Word atd. Jen si představte tu úsporu času! Stroj se ve své podstatě od vás také učí, rychle si zvykne na váš hlas, takže žádný strach, že by něčemu nerozuměl. Můžete diktovat velmi rychle nebo pomalu, záleží jen na vás. K nadiktovanému textu se můžete přirozeně vrátit, opravit, přepsat, umazat. Geniální, proč jsme jen tuto funkci nevyužíval dříve?!

Jak to funguje

Postup je jednoduchý. Po zapnutí symbolu diktování začnete hovořit. To, že je diktování aktivní poznáte tak, že uvidíte graficky znázorněné zvukové vlny, které vizualizují jednotlivá slova. Vždy, když je třeba udělat čárku, vykřičník, otazní – prostě interpunkční znaménko, je třeba také toto vyslovit. Například: Pejsek skákal radostí po dvorku (čárka), a přemýšlel (čárka), co by zbaštil (tečka). Jednoduché jako facka. Stejně tak diktování používám pro rychlé zaznamenávání poznámek, úkolů a nápadů. Nastavení jednotlivých aplikací, kde chcete diktování použít je individuální. Rozhodně doporučuji všude zapnout jako primární jazyk češtinu.

Diktování může vše zásadně zlepšit, zrychlit, a navíc je tu příjemný bonus, že stroj používá korektní češtinu, takže opravuje i vaše případné chyby. Diktovat můžete i velmi tiše, můžete dokonce šeptat. To se může hodit v situaci, kdy mluvit hlasitě není vhodné, třeba ve frontě na poště nebo v manželské posteli uprostřed noci. Diktování nevadí naopak ani rušnější prostředí kolem vás, problém nastane pouze v okamžiku, kdy by do vašeho zařízení začal stejně jako vy, hlasitě hovořit. Stroj je pak zmatený a zaznamenává hlasy oba. Na paměti však mějte fakt, že tyto inteligentní systémy vznikly mimo ČR, takže diktovat domácí jména může být oříšek, a výsledkem jsou pak vtipné zkomoleniny. Toto jsou však stále malé vady na kráse oproti ušetřenému času. A mimochodem… velkou část tohoto textu jsem také nadiktoval přímo do iPadu.

Exit mobile version