Helou! zdraví a krása s LR Health & Beauty

Když je váš život tak trochu psycho

Zubaře mám – bez ironie – fakt ráda. A oni moje peníze. Opravdu! Jsem výborný klient, což pochopíte z laického popisu stavu mého 36-letého chrupu: 2 zuby odešly do věčných lovišť, 1x korunka, 1x čekačka na implantát, 10 zubů mrtvých, 1x se hlídá vstřebávání cysty, zbytek plomba. Když mi vypadne plomba na horní jedničce, vypadám jako zpěvačka Madonna. Dokonce mi jeden nápadník řekl, že bych si to tak mohla nechat, že je to sexy. A myslel to vážně. Zdravé mám pouze jedničky a dvojky dole. Přesto, díky vám, mám údajně stále hezký úsměv.

Ehm, co je to za ženská, říkáte si? Čistí si vůbec zuby? Ano! Jsem žena, která o své zuby hodně dbá. Chodím na prohlídky, 3x ročně na dentální hygienu a praktikuji doporučenou péči také o výživu. A proč mám zuby v takovém stavu? Bůh ví. Mám diagnózu Crohnovy nemoci. Ačkoliv jsem již 9. rokem v remisi, nesu si pooperační následky, tj. např. snížená vstřebatelnost živin, drobné záněty v trávicím traktu atp. No a konečně jsem také máma malých dvojčat. A to je přece jasné, že co dítě to jeden zub fuč. Ha, dobře, pověra, ale proč si to nezlehčit. Každopádně, ať je to tak nebo tak, ve svém životě mám štěstí na odborníky. Nikdy mne nic nebolí, v ordinaci je sranda a zuby jsou již stabilizovány. Takže za mne, nulový stres.

Ten však přichází v jiných situacích. A pokud podnikáte, pak to znáte i vy. V mé firmě si užiju často dost situací, které mi způsobují ten nepříjemný pocit. Třeba když mě nahání daňová poradkyně pro dodání podkladů pro zpracování DPH. Přesto se tu a tam přistihnu, že stres mě žene i pozitivně vpřed! Nevím jak, vy, ale já někdy docela ráda pracuji v tlaku a stresu. Mám pocit, že mi více jede mozek a dokáži se v rámci určitého pudu sebezáchovy zkoncentorvat k výkonu. Jenže po takové zátěži, která trvá i několik týdnů, pociťuji zdravotní problémy. Stres, který mi dříve sloužil jako sluha, se nyní stává krutým pánem. V mém případě se jedná o průjmy, migrénu, úzkost, nechuť k práci, nic mne nebaví. Prostě jsem doslova otrávená.

A tak se děje, že i v rámci mé poradenské praxe mám v klientele mnoho lékařů, včetně zubařů. Je to v podstatě všude velmi podobné. Tlačí náklady, obrovská klientela, častá nezastupitelnost zubaře při odborném výkonu. Často se také projevuje povaha přílišné zodpovědnosti lékaře za kvalitní pozákrokový průběh a hojení. Je jasné, že lidé jsou různí a pakliže stojí zákrok peníze, dokáží být v případě problému hodně nepříjemní. Je mnoho lékařů, kteří pod gumovými rukavicemi trpí např. bolestivým atopickýim ekzémem, přechází nemoci, bolí je záda, nohy, mají žaludeční vředy a křečové žíly. Setkávám se také s kožními problémy za ušima vlivem používání roušky a současně hledají cesty, jak se zkoncentrovat, aby se nemlžily oči. Málo kdy mohou, jak odborníci doporučují, dvakrát do roka, odjet na min. 3 týdny kvalitně relaxovat. Ano, to už prostě klientela nevidí. Je to zkrátka stres. A právě v této oblasti bych vás ráda inspirovala, neboť s ním mám dostatečné zkušenosti u sebe i v praxi.

Ať už člověk o stresu smýšlí jak chce, je všeobecně známo, že je-li dlouhodobý, není na něm nic dobrého. Hovoří se o něm, že je spouštěčem chronických autoimunitních nemocí, že škodí na duši v zápětí se projevuje na těle. Hm, vždy, když jsem u zubaře, tak u výkonu přemýšlím, čeho mám zase plné zuby! Z pragma pohledu jsem se v rámci svého vzdělávání na jednom špičkovém lékařském konrgesu dozvěděla, že míra stresu se také měří. V této souvislosti se hovoří o tzv. trvalém oxidačním stresu a jeho markerech, které mají vliv na různá onemocnění. Tyto vlivy jsou v dnešní době předmětem řady klinických studií a dochází ke stále větší pozornosti lékařské veřejnosti na vliv stresu v souvislosti s rozjezdem dalších civilizačních chorob. No ale vraťme se ke stresu v lehčí formě.

Když bych se vrátila k mým podnikajícím klientům nejen z řad nejen lékařů, je to dle jejich slov všude podobné. Mají málo času na relaxaci, sport, odbývají se v jídle, jejich spánek je nekvalitní, pijí hodně kávy, často kouří. Stěžují si pak na žaludeční vředy, v určitém věku na zhoršenou paměť, neschopnost se koncentrovat, třes rukou. Jedna gynekoložka mi vyprávěla příběh, který ji samotnou přivedl ke zvolnění tempa. Popisovala mi, že její rodiče – špičkoví odborníci rovněž v oblasti gynekologie, byli v takovém pracovním tlaku, že ve velmi brzkém seniorském věku oba prodělávali degenerativní onemocnění mozku a matka k tomu silnou cukrovku. Ona sama to připisuje jejich neschopnosti vypnout a divokému životnímu stylu, kdy vlivem výše popsaných okolností nedokázali říci ne!

Ano, i jiní lidé, kteří jsou neustále vystavování tlaku – nejen v podnikání, často hovoří o tom, že jsou z toho “na mrtvici”. Hm. Zjišťuji, že na té lidové moudrosti přeci jen něco bude. Každopádně, ať je to tak či onak, ráda bych vás inspirovala k tomu, jak řeším své přetížení já. Proč jsem přetížená? Protože v rámci mé poradenské a obchodní organizaci vedu, školím, inspiruji stovky a stovky lidí. Je to makačka. Dále protože jsem současně máma od dvojčat, protože mám až nevhodně zodpovědnou povahu, protože tvořím, protože neumím dobře odpočívat a protože… je toho moc. Prostě, dnešní divoká doba nahrává tomu, že člověk je neustále vystavován tlaku, který oxidační stres v těle zvyšuje.

Jak z toho ven?

V jádru je to velmi jednoduché, ale reálně to tak snadné není. Je třeba dělat vše možné pro podporu antioxidačních procesů. Zbavovat se toxinů v těle. A pakliže nemáme možnost zvolnit ve svých profesích, jsme odkázání na kvalitní výživu. A jsme u toho! Kde ji vzít? Kde vzít čerstvé bio ovoce a zeleninu, které jsou plné vitamínů, a tak plní antioxidační roli? Osobně doporučuji, máte-li možnost, sázet, sázet, sázet.

Já mám zahradu a v ní pěstuji rozmanitou středoevropskou zeleninu a ovoce. V době zrání každý den vycházím s košíkem a hojně se najím. A vařím to, co je sezónní. Sleduji tím, že když budu sledovat cyklus přírody, která mi předkládá v rámci jednotlivých měsíců různé dobroty, udělám pro své zraví to nejlepší. Nemohu si pomoci, ale mám pocit, že platí: Kde se narodíš, tam se také hodíš a tam nejdeš to nejlepší pro tvé tělo. Hm, nejspíš bude něco na tom, že exotická papája nám v Čechách či na Slovensku asi těch antioxidantů moc nedodá. Ale kdo má čas, znalosti a chuť takto pěstovat? Skoro nikdo. A tak jsme odkázání na potravinové doplňky. A o jednom z nich, bych vás ráda informovala.

Budu o něm hovořit jednoduše. Tento produkt vyrobený z cíleně vybraných přírodních surovin pomáhá řešit nepříjemné účinky dlouhodobých stresových situací v komplexní rovině. Tzn. 1) dodává do těla tzv. antioxidační živiny, které pomáhají silně neutralizovat již nakumulovaný oxidační stres. Zdroji těchto živin jsou resveratrol z hroznů, zelený čaj, vit. E, chlorofyl. Díky nim nedochází k tak rozsáhlému poškozování buněk, pokud je v těle hodně volných radikálů. Vše v kvalitní, klinickými studiemi, stanovené koncentraci. To je velmi důležité. Víte, dříve jsem byla naivní. A myslela jsem si, že když si budu doma vařit sáčkový zelený čaj, tak bůhví co nedělám pro své zdraví. Každopádně neutralizace oxidačního stresu se velmi brzy projevuje uklidněním, kvalitou spánku, pohodou na těle i duši. A co je ten bod č. 2 ?

Jsou v něm živiny, které součaně výrazně zvedají výkonnost, koncentraci, energii a dále snižují únavu, podporují metabolismus mozku atp. Je zde totiž chytrá kombinace železa, vitamínů řady B, selenu, koenzymu Q10, L-carnitinu atp. Jedn se tedy o koktejl živin, které prostě člověka dostávají do pohody a výkonu. A jelikož je do produktu dodáno 36% gelu z listu Aloe Vera, je tím zajištěna velmi vysoká biologická dostupnost vitamínů. To je důvod proč klinické studie k tomuto produktu prokazují velmi rychlý účinek a kvalitu zde ověřuje jedno z nejpřísnějších osvědčení na německém trhu – Institut Fresenius. Tento produkt vyvinul a k patentování nahlásil německý výrobce LR Health & Beauty a produkt se jmenuje Mind Master. Z praxe jsem vysledovala, že je velmi vyhledáván především těmi, kteří hledají nechemické cesty pomoci a soustředí se na zdravé varianty řešení svého života.

A myšlenka na závěr a teď už fakt v klidu. Zubaře jsem měla možnost poznat i z jejich jiných stránek – bez stresu. Tak např. jsem si v rámci reklamního spotu společnosti Dentasun zahrála pravěkou zdravotní sestru. Byla kolem toho fakt skvělá parta zubařů, zubních techniků, školitelů ze školicího střediska YES dent. Nečekala bych, že lidé kolem tohoto byznysu jsou tak fajn. A proč zdůrazňuji byznysu? Protože na samotném Pragodentu jsem byla v šoku, jaké technologie dnes existují, co používáte, co umíte, wow! Jako podnikatelka si dokážu také uvědomit vaše investice, a to nejen do technologií, ale také do vzdělání, marketingu, nákladů spojených s ordinací, až po zaměstnance. Hm, myslím, že to není fakt sranda. A k tomu, nalijme si čistého vína, jsme my, podnikatelé, především lidé. Máme také rodinné starosti, potkávají nás zdravotní problémy a jsme v časovém tlaku. Tak bacha na stres. Díky za čas strávený nad čtením mé úvahy. Více o produktu Mind Master najdete na webu helou.cz, kde pravidelně publikuji o zdravotních tématech z praxe.

Tento článek byl publikován v odborném stomatologickém časopise StomaTeam 6/2018 a je se svolením převzat.

Exit mobile version