Helou! zdraví a krása s LR Health & Beauty

Zdravotní problémy z konzumace mléka

Zdravotní problémy z konzumace mléka

Krásný den z Helou! přeje Markéta Kopčilová. Jelikož se často věnuji poradenství v oblasti střevních problémů a výživě sebe sama – jakož člověk s diagnózou Crohnovy nemoci –  všímám si, že lidé velmi často špatně reagují na mléko. Svůj problém  často v chaosu označují jako alergie na mléko. Nicméně není tomu vždy tak.

Je dobré vědět, jak to tedy u mléka je. Problémy s konzumací kravského mléka jsou nejčastěji spojeny se dvěma příčinami. 1) Buď se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka nebo 2) o sníženou toleranci či úplnou intoleranci mléčného cukru, který se v  každém mléce  přirozeně vyskytuje.

V případě alergie na kravskou bílkovinu není možné konzumovat kravské mléko vůbec,  ani jako skryté v potravinách. Lidé mají alergenní projevy jako je nadýmání, zánět, průjem, atp. Tato alergie se často vyskytuje u malých dětí a je velká šance, že po 3. roce života vymizí. Je dobré dítě sledovat, neboť včasná dieta a posilování mikrobiomu skrz kvalitní probiotika velmi ochraňuje budoucí vývoj imunity dítěte.

Jenže většina lidí tvrdí, že se mu vyskytl problém s mlékem až v pozdějším věku nebo po prodělání nemoci. A také tvrdí, že někdy mléko snesou a někdy ne. V takovém případě se jedná spíše o sníženou  toleranci mléčného cukru – laktózy (např. po ATB lébě nebo v souvislosti s vyšším věkem) nebo intoleranci úplnou.

A právě v této rovině bych vám ráda předala pár zjednodušených informací z praxe, čímž se mi povedlo velmi zkvalitnit mnoha lidem jídelníček.

Laktózová intolerance

Pro pochopení je dobré potřeba vědět, že laktóza je mléčný cukr. Pokud má tenké střevo tento cukr vstřebat, musí být laktóza naštěpena. Enzym, který to činí se nazývá LAKTÁZA. Vzniká-li tedy v těle dostatek tohoto enzymu, laktózu v mléce snadno vstřebáte. A pozor, nejedná se jen o mléko kravské, jak vás nejspíš napadlo! Jedná se o mléko všech savců, včetně člověka. Mléko každého savce v sobě mléčný cukr, tedy laktózu,  obsahuje.

Příroda je velice chytrá, a tak kojenci a mláďátka disponují přirozeně větším množstvím štěpicího enzymu laktáza. Postupem času ale schopnost přirozené produkce laktázy zaniká, a tak stále hůře a hůře mléko s laktózou trávíme. To je také důvod, proč od 3 let dítěte je nutné, aby dětská strava již nebyla založena pouze na mléčných výrobcích.

Pokud mléčné výrobky a mléko konzumujete, nemusíte mít hned těžký projev křečí, průjmů, nadýmání. Nicméně mnoho chorob spojených s ekzémy, autoimunitními chorobami, atd., je podporováno právě přetěžováním střeva, které mléko s laktózou kvalitně nevstřebá. Nestrávený mléčný cukr tak vyvolává kvašení, hnilobu a střevo natahuje velké množsví vody pro průjem. Taková chronická zátěž pak podporuje nemoci, neboť se narušuje imunitní systém a vstřebatelnost živin. Praxe také ukazuje, že lidé dost často špatně vstřebávají mléčný cukr, trpí-li dalšími potravinovými alergiermi. Pojďme ale dále.

A co s tím? Je to snadné. Při lehčích stavech intolerance laktózy vám zaprvé pomůžou probiotické bakterie. Já zásadně preferuji produkt Lifetakt Pro 12 od firmy LR Health & Beauty, neboť vykazuje velmi důležité předpoklady k urychlené nápravě poškozeného mikrobiomu ve střevě. Zadruhé velmi doporučuji pít certifikovaný Aloe Vera Gel pro regeneraci poškozených sliznic tenkého střeva. Pozor! Je třeba však Aleo Vera Gel dobře nasadit, není vhodný pro každého, zvláště je třeba věnovat pozornost, jedná-li se o střevně nemocného člověka. A především jde o dobře nastavenou dávku.

Při těžkých akutních stavech mléčné výrobky nekonzumujte dočasně vůbec. Je zde ale riziko, že dlouhodobé a přísné odsunutí laktózy na dleší dobu může způsobit úplnou laktózovou intoleranci. Proto se přikláním raději k zaměření se na produkty se sníženým obsahem laktózy, které jsou na trhu dostupné a jsou lahodné.  Navíc jsou zdrojem důležitého vápníku. Velmi nízké množství laktózy mají také jogurty před koncem nebo i lehce po konci trvanlivosti. Jsou to ty, co vypadají, že vybouchnou. Bakterie v nich problematickou laktózu “vyjedly” za vás. Stejně tak jsou vhodné velmi zralé tvrdé a drahé sýry, jež rovněž neobsahují velké množství laktózy.

Vite o tom, že předčasně narozené děti často tvoří enzym laktáza nedostatečně? Tím se může stát, že nejsou schopny konzumovat mateřské mléko. A tak jsou dočasně odkázány na zvlášní umělou výživu bez laktózy.

Co říci závěrem? Laktóza nerovná se laktáza. Čím jste starší, tím méně dokážete tvořit enzym laktáza. Tím pádem stále méně a méně zvládáte trávit jakékoliv mléko. Když se ale kvalitně udržuje střevní sliznice a mikrobiom, je  laktózová tolerance o hodně delší a lepší.

A jak jste na tom Vy?

Mějte se krásně, ať jste zdraví a ať se vám hodně daří. Markéta Kopčilová

Doporučené stránky:
www.helou.cz/marketa-kopcilova/
www.helou.cz/lr-story-marketa-kopcilova/
www.facebook.com/heloucz
www.marketakopcilova.cz
www.kopcilovi.cz

 

Exit mobile version