
Dnešní téma příspěvku do magazínu HELOU! bude o zdravém tuku, a to konkrétně o OMEGA-3 mastných kyselinách. Proč to píšu? Protože nejím ryby. Už od malička k nim mám odpor. Jenže čím více o své zdraví pečuji, tím více se dozvídám o potřebě látek, které moje tělo potřebuje k tomu, aby dobře fungovalo. A k nim patří také omega-3 mastné kyseliny. A bohužel většina z nás, včetně mne, trpíme jejich nedostatkem.
Tyto mastné kyseliny jsou jedním z nejdůležitějších živin pro udržení dobrého zdraví. Jsou obsaženy nejen v rybím oleji z tuňáka nebo lososa, ale také ve lněných semínkách a semínkách chia. Omega-3 mastné kyseliny mají mnoho prospěšných účinků na tělo. Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin pomáhá snižovat záněty v těle a posiluje imunitní systém, bez těchto kyselin se vše špatně hojí a tělo se nedokáže dobře bránit zánětlivým procesům v těle. Kromě výše uvedeného, mají omega-3 vliv na mnoho životních orgánů jako je srdce a celý kardiovaskulární systém, pomáhají udržovat zdravý krevní tlak a snižovat riziko krevních sraženin. A pozor! Naše srdce je miluje.
Další velmi pozitivní účinek mají na náš mozek a nervový systém. Přispívají k normálnímu vývoji a funkcím mozku a zlepšují kognitivní funkce, jako je paměť a soustředění. A co mě zaujalo při studování omega-3 mastných kyselin je i to, že pomáhají snižovat riziko vzniku deprese a úzkosti. Jak studie ukazují, je to velké téma u našich dospívajících dětí.
Správná strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny může mít tedy dlouhodobé pozitivní účinky na náš organismus. Věděli jste, že doporučený denní příjem omega-3 mastných kyselin je 250-500 mg? Je to moc? Je!
Pokud chceme udržet své zdraví a zdraví našich dětí, je důležité si zajistit dostatečný příjem těchto živin. A teď se vás ptám: „Je v našich silách toto množství do našeho těla dostat? Máme kapacitu si toto množství uhlídat?“ A pak jsou tu naše děti. Já nevím jak u vás, ale moje děti ve školní jídelně ryby nevyhledávají a doma je 4x do týdne nemáme. Není náhoda, že v mém dětství bylo běžné, že nám mamka dávala odporný, ale důležitý rybí olej. Situace je stále stejná. Jako stát bez moře. resp. oceánu, a tudíž bez čerstvých tučných a kvalitních ryb, jsme i nadále závislí na potravinových doplňcích. Jenže jak se vyznat v kvalitě!
Hodně se diskutuje o kvalitě potravin v hypermarketech, výživoví poradci poukazují na potraviny chemicky zpracované, nevhodně ošetřené a s nejasným původem. Proto musíme dbát o to, abychom do našeho těla dostali jen to nejlepší, pokud tedy chceme být zdraví a dožít se důchodu, který umožní být zde vitální pro svá vnoučata i společnost.
Téma chovu ryb nebudeme rozebírat, ale žádané podmínky chovu ryb pro funkční omega-3, zejména lososů, je veřejně známé. Chovy jsou bohužel často umělé a v nevhodných podmínkách způsobují to, že nám naopak jejich konzumace škodí. Jak poznáte tyto produkty? Jsou levné a s malým obsahem těchto kyselin. Pouze dobře zpracovaná omega-3 z ryby zásadně bez stresu, tedy z volného oceánu, přináší garanci kvality, stejně jako dobrého pocitu pro zachování přírody.
Pokud tedy nechceme své peníze vyhodit z okna, je dobré se ohlížet po certifikátech s názvem „Friend of Sea“ což je nezávislá, nezisková organizace. Jejím posláním je přispívat ke zdraví oceánů. Výrobky certifikované touto organizací splňují standardy udržitelného rybolovu a pokyny pro ekologické značení ryb a rybích výrobků z mořských lovišť.
Velmi hodnotný doplněk stravy omega-3 je stálice v nabídce z řady LR LIFETAKT s názvem Super Omega Kapsle. Jedná se o špičkový produkt prémiové kvality, se kterým se nedostatku těchto vzácných kyselin nemusíte bát u sebe ani u vašich dětí. Pokud vám dává tento článek smysl, napište mi, ráda vám sdělím více. Vaše Pavla Šmídová.